ПОДАТКОВА РЕФОРМА УКРАЇНИ: МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА НАСЛІДКИ - Лебедзевич, Яна Вікторівна; Скуратівська, Альона Анатоліївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Розглянуто основні недоліки існуючої вітчизняної податкової системи, що стали головними причинами необхідності її реформування в контексті інтеграції до Європейського Співтовариства. Визначено перший етап реформування податкової систем України, що пов’язаний з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України». Розглянуто основні положення даного нормативно-правового акта, що розкривають сутність механізму реалізації податкової реформи. Проаналізовано механізм реалізації реформи оподаткування шляхом аналізу основних нововведень до Податкового кодексу України та їх порівняння з податковими «стандартами», що діяли до впровадження податкової реформи 2015 року. Виокремлено ряд прогалин і недоопрацювань проведеного податкового реформування та їх наслідки для платників податків та зборів, а також необхідність їх подальшого дослідження та вдосконалення. Розглянуто досвід європейських країн у напрямі впровадження електронної системи подачі та опрацювання податкової звітності.