СУЧАСНИЙ СТАН МІЖНАРОДНОГО РУХУ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ТА РОЛЬ ТНК У ЦЬОМУ ПРОЦЕСІ - Бондарчук, Віталій Вікторович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Досліджено тенденції вкладення прямих іноземних інвестицій на сучасному етапі розвитку світової економіки. Встановлено, що після виходу світової економіки з рецесії 2007–2012 рр. основними країнами, в які здійснюється вкладення фінансових ресурсів, є країни, що розвиваються, та країни з перехідною економікою. Зниження частки розвинених країн у притоку прямих іноземних інвестицій пов’язане з перенасиченням ринків даних країн капіталом та зниженням доходності прямих іноземних інвестицій. Встановлено, що ТНК значно впливають на перерозподіл фінансових ресурсів у світі, що забезпечується переміщенням капіталів між країнами внутрішньо корпоративними каналами ТНК. Обґрунтовано авторську позицію щодо напрямів подальшого руху фінансових ресурсів, а саме в напрямі країн, що розвиваються, та країн з перехідною економікою східно-азіатського та африканського регіонів. Причина цього полягає у високій місткості ринків даних країн та стрімких темпах їх економічного розвитку, що формує сприятливий інвестиційний клімат.