ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ – ОСНОВА ЕКОНOМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Проценко, Наталія Борисівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Мета дослідження полягає у висвітленні змісту та специфіки механізму управління інноваційними процесами на підприємствах, а також в обґрунтуванні регламентної системи управління інноваційним процесом і розробки комплексної системи управління інноваціями. Показана об’єктивна необхідність інноваційного забезпечення стійкого функціонування промислових підприємств, наведена запропонована авторами бальна оцінка інновацій за ступенем новизни та складністю вирішення завдання, розкрита сутність розробленої авторами регламентної системи управління інноваційним процесом на машинобудівному підприємстві на основі сіткової матриці. Це дасть можливість впровадити на промислових підприємствах більш раціональну модель управління інноваційно-інвестиційним розвитком виробництва. Автором запропонована класифікація інновацій за видами: технічні, технологічні, організаційні, управлінські, економічні, соціальні. Розроблена система показників, що характеризують рівень інноваційної активності промислових підприємств: загальна кількість впроваджених інновацій, масштаби застосування, відносний показник інтенсивності впровадження, значущість інновацій, приріст продуктивності за рахунок інновацій, зниження витрат матеріальних ресурсів за рахунок інновацій, зниження собівартості продукції, об’єм інноваційної продукції в загальному випуску.