ПІДПРИЄМНИЦЬКИЙ РИЗИК: ФУНКЦІЇ, МЕТОДИ ОЦІНКИ ТА ШЛЯХИ ЗНИЖЕННЯ РИЗИКУ - Михальчук, Андрій Володимирович; Вербицька, Ксенія Сергіївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Діяльність підприємств здійснюється за попередньо складеними планами. Але змінити заплановані події або перешкодити їх реалізації може об’єктивна невизначеність, що обумовлює наявність підприємницьких ризиків. Внаслідок цього значно ускладнюється або унеможливлюється досягнення поставленої мети. Будь-яка сфера людської діяльності, особливо підприємницька, обтяжені ризиком. Оскільки ризик є невід’ємною частиною підприємницької діяльності, підприємцю потрібно не уникати ризику, а вірно оцінювати ступінь та вміти керувати ним, щоб знизити. Ризик – ключовий елемент підприємницької діяльності, тому при плануванні майбутньої діяльності важливим є врахування ризиків. Проблема створення ефективного управління ризиками є актуальною темою і потребує вирішення, адже процес становлення практики управління економічними ризиками на підприємствах ще не завершений, а завдання створення єдиної методики не може бути вирішене, оскільки кожне підприємство по-своєму унікальне, орієнтоване на власну ринкову сферу, можливості своїх співробітників, конкурентів тощо. У статті охарактеризовано поняття підприємництва та підприємницького ризику, позитивні та негативні аспекти функцій ризику у підприємницькій діяльності. Розглянуто методи оцінки ризику на підприємстві та шляхи зниження ризику. Запропоновано деякі напрями зниження рівня підприємницького ризику.