ОЦІНЮВАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ: ПІДХОДИ І ПРАКТИКА ВИКОРИСТАННЯ - Мельничук, Ольга Петрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Відомі на сьогодні в науковому обігу методи оцінювання трудового потенціалу лише частково можуть задовольнити бізнес, адже отримувані результати не дають точних оцінок у кількісному та вартісному вимірах і в своїй більшості слугують для порівняння власних можливостей на тлі конкурентного середовища. З огляду на великий перелік кількісних показників і якісних характеристик осіб з кількості економічно активного населення, які у своїй сукупності і обумовлюють трудовий потенціал, наразі не є достатнім рівень його оцінювання для прийняття важливих управлінських рішень. У своїй більшості точнішими є так звані відносні (порівняльні) оцінки, що дають можливість приймати відносно зважені кроки в бізнесі. В даній роботі запропоновано новий підхід до оцінювання трудового потенціалу з урахуванням освітньо-кваліфікаційного, особистісного, психофізіологічного та мотиваційного потенціалів для практики використання на мікрорівні. Він, порівняно з іншими, розширює можливості оцінювання впливу зовнішніх і внутрішніх факторів під час формування трудового потенціалу та відпрацювання організаційно-методичних підходів і механізмів його розвитку.