ЗАСОБИ ВИЗНАЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПІДВИЩЕННЯ - Махір, Халід Наіф Хілял («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Визначення ефективності засобів праці, в т. ч. літальних апаратів, які мають широке застосування, є важливим завданням. Рівень відповідної методичної бази значною мірою впливає на створення оптимальних конструкції виробів, економію всіх видів ресурсів. У зв’язку виконано аналіз вітчизняних та зарубіжних джерел з оцінки ефективності нововведень. Показано, що в них розглядаються відомі показники розрахунку ефекту нововведень: чистий грошовий дохід, чиста поточна вартість, коефіцієнт чистої поточної вартості, внутрішня норма доходності, строк окупності. На сьогодні у переважній більшості офіційних методичних матеріалів відсутній показник прибутковості, який дуже важливий для оцінки як розробки і впровадження окремих нововведень, так і діяльності суб’єктів підприємництва. Показано неможливість ототожнювання показників прибутку та чистої поточної вартості. Акцентовано, що недостатню увагу в існуючих методичних матеріалах приділено розрахунку ефекту у сфері споживання інновацій, де саме визначається їх фактичний кінцевий ефект. Потребують подальшого розвитку методи оцінки соціально-економічної ефективності застосування інновацій у різних видах виробництв, визначення ефективності від зниження величини ризику при реалізації засобів праці. Виконано також аналіз теоретико-методичних засад визначення ефекту літальних апаратів. Визначено необхідність подальшого розвитку соціально-економічної оцінки підвищення найважливіших споживчих якостей літаків надійність та довговічність. Звернуто увагу на потребу удосконалення методів розрахунку витрат в експлуатації літальних апаратів, встановлення їх чисельних, в тому числі нормативних, значень. Подібні рекомендації стосуються й до оцінки ефективності малих літальних апаратів.