ПРОЦЕДУРИ БАНКРУТСТВА ТА ЇХ НАСЛІДКИ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ - Битківська, Анна Вікторівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Сьогодні в умовах нестабільної політико-економічної ситуації в країні зростає загроза втрати вітчизняними підприємствами фінансової спроможності, що в подальшому може призвести до їх банкрутства, ефективність якого як засобу відновлення платоспроможності та позбавлення боргів, залежить від процедур, здійснених в процесі його реалізації. У зв’язку з цим автором статті здійснено дослідження сутності, особливостей та наслідків процедур банкрутства в порівняльному аспекті. В результаті здійснення характеристики судових процедур банкрутства, встановлено, що застосування відповідної процедури, санації, ліквідації чи мирової угоди, може мати як позитивні, так і негативні наслідки для підприємства-боржника та призвести до відновлення платоспроможності підприємства і продовження його господарської діяльності або припинення його існування через ліквідацію. Недоцільно лише визначати наслідки процедури розпорядженням майном, яка є своєрідним етапом переходу до наступної процедури і не має конкретних результатів для боржника. Розглянувши особливості досудової процедури банкрутства, досудової санації, було визначено її основні переваги порівняно з судовою санацією, що забезпечують її вищу ефективність, економність та вигідність наслідків як для підприємства, так і для кредиторів. Результати проведеного дослідження свідчать про те, що введення судових та досудових процедур є досить складним та важливим процесом, який вимагає подальшого дослідження та врегулювання питань неосвітлених у законодавстві.