ТЕОРЕТИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПУ ПРЕВАЛЮВАННЯ СУТНОСТІ НАД ФОРМОЮ - Осадча, Тетяна Станіславівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Організація та ведення бухгалтерського обліку мають базуватися на принципах бухгалтерського обліку, що мають забезпечувати якісну підготовку фінансової звітності. Важливу роль при цьому відіграє принцип превалювання сутності над формою. Проаналізовано головні фактори його становлення і розповсюдження, що пов’язані зі зміною відносин власності. Визначено роль МСФЗ у процесі поширення принципу превалювання сутності над формою в світі та закріплення його на рівні нормативного регулювання бухгалтерського обліку окремих країн, зокрема України. Охарактеризовано причини існуючих методологічних конфліктів, що пов’язані з визнанням доходу, активів та зобов’язань у бухгалтерському обліку. Визначені теоретичні передумови для ідентифікації та подолання існуючих перешкод під час застосування принципу превалювання сутності над формою в практиці господарювання, що дозволять забезпечити якісну підготовку фінансової звітності. Запропоновано використовувати положення теорії прав власності, теорії ренти та агентської теорії для вирішення проблеми відокремлення власника й управлінця.