НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ФАКТОРИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ - Кузь, Василь Іванович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
З ростом конкуренції на товарних ринках постачальники товарів і послуг для залучення нових і утримання наявних клієнтів вимушені надавати їм певні пільги, у тому числі відстрочення або розстрочку платежу. У цих умовах одним із перспективних інструментів фінансування підприємств реального сектору є факторинг, що відіграє важливу роль у ринковій економіці. Він забезпечує підприємствам і організаціям зростання обсягу оборотних коштів і пришвидшення оборотності капіталу; сприяє швидшому погашенню дебіторської і кредиторської заборгованостей і як наслідок – зростання темпів виробництва та оборотності товарів, робіт або послуг; сприяє розширенню виробництва тощо. Оскільки процес розвитку факторингових операцій є досить інтенсивним, зростає необхідність у детальному розгляді методики бухгалтерського обліку факторингових операцій. Запропонована в статті методика бухгалтерського обліку факторингових операцій у постачальника, фактора і боржника на основі чинного плану рахунків може бути використана в практиці комерційних організацій-учасників договору факторингу.