РИЗИКИ ФАКТОРИНГОВОГО БІЗНЕСУ: ОБЛІКОВИЙ ВИМІР - Гуцайлюк, Зіновій Володимирович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Здійснено ідентифікацію ризиків фактора задля можливості розробки облікового забезпечення управління ними. Досліджено теоретико-методичні аспекти класифікації ризиків факторингових операцій в частині оцінки ризиків фактора. Запропоновано розглядати ризики фактора як такі, що керовані за допомогою бухгалтерських інструментів, і ризики, які не можна врахувати в бухгалтерському обліку. Для мінімізації ризиків фактора, що керовані бухгалтерськими інструментами, запропоновано метод самострахування, який полягає у створенні фактором резервів під факторингові операції, що призначені для покриття непередбачених витрат і збитків. Резерв під факторингові операції забезпечить створення фактором більш стабільних умов фінансової діяльності і дозволить уникати коливань величини прибутку фактора у зв’язку зі списанням втрат по факторингових операціях. Розроблені пропозиції дозволяють у подальших дослідженнях удосконалити організаційно-методичні засади бухгалтерського обліку та аналізу як основу інформаційного забезпечення управління ризиками фактора, зокрема в частині удосконалення питань оцінки таких ризиків та їх якісного і кількісного аналізу.