НАУКОВИЙ ПАРК ЯК ДЖЕРЕЛО ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - Пєтухова, Ольга Михайлівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2014)
Розглянуто питання кластеризації економіки та використання кластерного підходу з позиції активізації інноваційної діяльності. Досліджено економічну сутність кластеризації та проаналізовано досвід практичного втілення кластерних ініціатив у вітчизняній економіці. Досліджено роль науково-освітніх установ як центрів інноваційного розвитку та обґрунтовано доцільність створення на їх основі наукових парків. Визначено мету, завдання та переваги наукових парків, серед яких найбільш важливою є доступ до знань та інновацій. Визначено ефекти діяльності наукового парку, серед яких: економічний, соціальний, фінансовий, інноваційний, інформаційний, бюджетний, ресурсний, техніко-технологічний, науковий, освітній, організаційно-управлінський, екологічний тощо. Вказано на роль наукового парку як джерела, що формує певну систему поширення нових знань і технологій, забезпечує прискорення процесу трансформації винаходів в інновації, а інновацій – в конкурентні переваги, створює фундамент для майбутнього інноваційного розвитку.