МЕТАМОРФОЗ КОНТРОЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ АУДИТУ - Рядська, Валентина Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2013)
Досліджено зміст контрольного процесу в системі тристоронніх відносин та місце аудиту в ньому. Сучасні уявлення про аудит визначають його як форму або метод незалежного фінансового контролю. Розвиток сучасних поглядів на зміст та завдання аудиту мав, як наслідок, виникнення протиріччя між історично сформованим уявленням про аудит як форму незалежного фінансового контролю та його актуальним станом – як форма оцінки фінансової інформації та методом зменшення інформаційних ризиків. Системи управління визначаються як складні системи, в яких, окрім систем контролю, існує ще й інформаційна система. Функціонування таких систем є взаємозалежним та взаємообумовленим. Встановлено, що аудит може виходити за межі контрольного процесу й є засобом забезпечення інформаційної безпеки системи економічного управління в цілому. В загальній системі управління аудит знаходиться на перетині контурів систем контролю та інформаційних систем. Таке поєднання є результатом розвитку змісту тристоронніх відносин та практики незалежного аудиту.