Фінансовий аспект забезпечення житлом військовослужбовців Збройних Сил України - Цюкало, Людмила Вікторівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
Одним із видів соціального забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України є забезпечення житлом. Незважаючи на можливі варіанти забезпечення житлом, гарантовані Законом України від 20.12.1991 р. №2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», стан його реалізації є найбільш гострою соціальною проблемою у військах. Неспроможність модернізувати та реформувати систему житлового забезпечення під час запровадження контрактної армії щороку призводить до зростання квартирної черги у збройних силах. Основною проблемою вирішення питання забезпечення житлом військовослужбовців, які перебувають на квартирному обліку. є низький рівень бюджетних видатків на програму 2101190 «Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних Сил України» та неефективність їх використання за напрямами. Досвід зарубіжної системи житлового забезпечення військовослужбовців країн – членів НАТО показує, що у більшості з них надається службове житло або безвідсоткові кредити, тоді як в Україні продовжують практику надання безкоштовного житла. Для успішного вирішення житлового питання військовослужбовців та членів їх сімей потрібно не лише вдосконалити наявну систему житлового забезпечення військовослужбовців, але і використати досвід провідних країн. Тому, для виконання соціальних гарантій військовослужбовців ЗСУ наголошено на необхідності запровадження нових інструментів фінансового забезпечення будівництва житла, що характерні для ринкової економіки.