Система внутрішньобанківського контролю як напрям попередження появи проблемних кредитів у банках - Дячек, Світлана Михайлівна; Виговський, Володимир Георгійович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
У роботі визначено, що у законодавстві України закладено концепцію пріоритетності прав боржника, що провокує безвідповідальність позичальників щодо виконання ними своїх зобов’язань та ставить права кредиторів і вкладників у залежність від добросовісності позичальника. Метою означеної статті є оцінка підходів до управління проблемними кредитами банків та розробка системи попередження виникнення такої заборгованості у банківських установах шляхом впровадження системи внутрішньобанківського контролю. Завданнями дослідження є: виокремлення підходів до управління проблемною заборгованістю банків; надання характеристики методам управління проблемними кредитами з виділенням їх переваг та недоліків; формування елементів внутрішньобанківського контролю як системи, спрямованої на попередження появи сумнівної заборгованості у майбутньому. В процесі дослідження авторами застосовано системний підхід (для формування структури системи внутрішньобанківського контролю); методи аналізу та порівняння (для оцінки існуючих підходів та методів управління проблемною заборгованістю). Авторами виділено два основних підходи до управління проблемною заборгованістю та виокремлено переваги та недоліки застосування методів реструктуризації проблемних кредитів банками України у сучасних умовах господарювання. Зроблено висновок, що для майбутнього недопущення появи проблемних кредитів комерційним банкам необхідне впровадження системи раннього попередження виникнення проблемної заборгованості на етапі оцінки кредитоспроможності позичальника та видачі кредиту, що може бути реалізовано шляхом створення ефективної системи внутрішньобанківського контролю. Формування такої системи передбачає виділення наступних складових елементів: суб’єкт контролю; об’єкт (предмет) контролю; мета та завдання контролю; контрольні дії, що реалізуються шляхом використання інструментів контролю. Результатом впровадження системи внутрішньобанківського контролю у банках за кредитними коштами повинно стати зменшення проблемних кредитів, скорочення величини кредитного ризику, зростання прибутковості кредитних операцій.