Бюджетування як основа стратегічного планування на підприємствах малого і середнього бізнесу в Україні - Гордей, Оксана Дмитрівна; Довбуш, Ніна Євгенівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
Сучасне конкурентне середовище функціонування вітчизняних підприємств малого і середнього бізнесу вимагає впровадження ефективних методів управління фінансами, одним із яких є бюджетування. Однак, впровадження бюджетування не буде ефективним, якщо не матиме взаємозв’язок зі стратегією підприємства. Процес формування і виконання стратегічних планів суб’єктів підприємництва тривалий та вимагає оптимізації усіх процесів, пов’язаних із бюджетуванням. У зв’язку з цим, у статті визначено роль процесу бюджетування у системі стратегічного планування на підприємствах малого і середнього бізнесу. Досліджено погляди зарубіжних та вітчизняних авторів щодо визначення понять: «бюджетування», «стратегія», «стратегічне планування», дано визначення стратегічно орієнтованого бюджетування. Досліджено необхідність та особливості впровадження стратегічно орієнтованого бюджетування з метою досягнення підприємством намічених стратегічних цілей. Незважаючи на те, що проблемам і перспективам впровадження бюджетування на підприємствах присвячено немало досліджень науковців та практиків, питання стратегічно орієнтованого бюджетування залишається досі не розкритим і не вирішеним. Існує декілька точок зору щодо концепцій стратегічно орієнтованого бюджетування. В основі однієї з найпоширеніших – збалансована система показників, розроблена Р.Капланом і Д.Нортоном. Завдяки стратегічному бюджетуванню на підприємствах малого та середнього бізнесу можливо досягти активізації економічних процесів та забезпечити економічне зростання в Україні.