Формалізація інформаційного механізму державного управління у сфері охорони громадського порядку (на прикладі розслідування злочинів) - Кравчук, Олег Вікторович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
У статті розглянуті закономірності формалізованого розвитку й уяви про державне управління формуванням криміналістичного знання для забезпечення безпеки в державі й дотриманні громадського порядку, їх відбиття в методології, структурі й змісті загальної й приватних теорій криміналістики. Результатом такого аналізу є окремі методологічні закономірності державної науково-криміналістичної діяльності, а також діяльності з розкриттю й розслідуванню злочинів. Методологічну основу роботи склав діалектико-матеріалістичний метод пізнання, формально-логічний підхід до побудови наукового знання. При розробці ряду положень були використані методи системного й діяльнісного підходів. Комплексне вивчення розвитку і формування криміналістичних знань на основі нового методологічного напрямку дозволило визначити місце формалізації в системі державного управління розвитком криміналістики і більш предметно розкрити її потенціал в науковому дослідженні криміналістики. Використовуваний в статті когнітивний підхід сприяє вдосконаленню методології науково-криміналістичного дослідження. Зокрема, в статті закладені основи формалізації інформаційної структури розслідування злочинів, які виводять інформаційні інструменти наукової діяльності на новий рівень, впроваджуючи формальні інструменти і методи в процес наукових досліджень. Теоретична значимість полягає в інтерпретації структури розслідування злочинів як сукупності взаємопов’язаних подій, що дозволяє представити нові принципи його моделювання. Розроблена модель структури слідства становить основу для створення комп’ютерних систем для інформаційного забезпечення слідчої діяльності нового типу, виконання функцій зберігання і доступу до матеріалів кримінальних справ, обвинувальних висновків, посиланнях і резюме, пошуку інформації в неструктурованих текстах, аналіз і посилання на інформацію тощо, тобто мають методологічне значення для розслідування.