Оцінка стану витрат великих промислових підприємств як об’єкта управління та економічного аналізу - Фокін, Олександр Костянтинович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
В статті досліджено праці в яких роглядалися питання економічного аналізу та оцінки сучасного стану виробничих витрат великих промислових підприємств. В процесі дослідження було оцінено індекси промислової продукції в Україні, за якими спостерігається позитивна динаміка. Здійснено Аналітичну оцінку структури витрат підприємства, зокрема дослідження було проведено на основі великих промислових підприємств України: ПАТ «Старокраматорський машинобудівний завод», ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод», ПАТ «Євроцемент-Україна», ПАТ «Енергомаш», ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування». В цілому аналіз даних структури витрат підприємств, що досліджуються, показав зростання виробничих та зменшення невиробничих витрат. Проведено загальну оцінку структури операційних витрат за елементами на великих промислових підприємствах в розрізі: матеріальних затрат, витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, амортизації, інших операційних витрат. Проведена оцінка сучасного стану витрат великих промислових підприємств показала, що на їх поведінку в більші мірі впливають особливості функціонування підприємства.