Обґрунтування характеристик кадрового потенціалу підприємств - Смачило, Валентина Володимирівна; Цесельська, Катерина Андріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2019)
Глобалізаційна та інноваційні процеси, якими охоплені всі сфери суспільства, змінюють умови до управління людиною в соціально-економічних процесах, актуалізуючи дослідження в сфері обґрунтування критеріїв та необхідних характеристик. Тому основною метою дослідження є обґрунтування теоретичного базису сутнісного навантаження соціально-економічної категорії кадровий потенціал підприємства. На основі авторських досліджень було визначено сутнісне навантаження вказаної категорії, яке передбачає семантичний аналіз понять «здібності», «можливості», «характеристики», «кількісні характеристики», «якісні характеристики». Запропоновано для відбору характеристик кадрового потенціалу підприємства застосовувати адаптовані SMART-критерії, які передбачають: конкретність, вимірюваність, бажаність та/або узгодженість з більш високим рівнем, значимість та/або доцільність, а також перехідність, змінність. Бінарний підхід дозволив із множини характеристик кадрового потенціалу, що була сформована на основі огляду наукових публікацій, встановити основні. Обрані характеристики дозволять визначити в подальшому показник або групу показників, що доцільно використовувати для оцінювання рівня кадрового потенціалу підприємства.