Оцінка ефективності податкового регулювання обсягу тінізації економіки в Україні - Тютюник, Інна Володимирівна; Кобушко, Яна Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2018)
Сучасні тенденції соціально-економічного розвитку економіки свідчать про необхідність пошуку нових механізмів зростання обсягів надходжень до державного бюджету, в тому числі і за рахунок мінімізації незаконних фінансових потоків. В роботі досліджено сутність та особливості податкового регулювання процесів незаконного виведення коштів. Ідентифіковано основні напрямки впливу податкової політики держави на поведінку економічних суб’єктів. На основі аналізу тенденцій зміни обсягів податкового навантаження, тінізації економіки та ВВП зроблено висновок про обернену залежність між рівнем тінізації економіки та обсягом сплачених податків та зборів. Шляхом порівняння сучасної податкової системи України з іншими країнами світу, визначено основні її переваги та недоліки в контексті детінізації економіки. Розглянуто основні тенденції зміни рівня корупції в країні як одного із визначальних факторів побудови ефективної системи державного регулювання та контролю за повнотою та своєчасність виконання податкових зобов’язань перед бюджетом. Зроблено висновок про доцільність перегляду існуючої податкової системи в країні як з точки зору спрощення процедури розрахунку та сплати податків так і зменшення податкового навантаження на платників.