Сучасний механізм венчурного фінансування соціальних проектів у конфліктні часи: обліковий вимір - Вигівська, Ірина Миколаївна; Хоменко, Ганна Юріївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2018)
За сучасних економічних та політичних умов в Україні і наявності реального військового конфлікту на її території все більшої актуальності набувають питання, які стосуються розвитку соціально відповідальної діяльності підприємств в частині надання благодійної допомоги військовослужбовцям з місць військових конфліктів, сім’ям поранених та загиблих. Тому надзвичайно актуальним є поняття «венчурна філантропія», яке поєднує у собі економічну ефективність бізнесу і прагнення вирішення важливих соціальних проблем, які сьогодні існують у суспільстві. В той же час, використання нових альтернативних механізмів фінансування соціальних проектів та програм, які б сприяли адаптації військовослужбовців з місць військових конфліктів та членів їх сімей, сприяють вирішенню важливої проблеми національної безпеки країни та підвищення соціально-економічних умов життя конкретних груп населення. В рамках фінансування соціальних проектів використання засад венчурної філантропії може забезпечити, крім суттєвого фінансування, ділові зв’язки та управлінські здібності, які допоможуть створити стабільне та успішне підприємство, що має на меті реалізацію соціального ефекту. В статті на основі проведених досліджень представлено сучасний механізм фінансування соціальних проектів на засадах венчурної філантропії, який передбачає етапи розвитку підприємства-реципієнта та джерела фінансування його діяльності, методи венчурних капіталістів під час фінансування соціальних проектів, умови такого фінансування та запропоновані форми венчурного капіталу.