Державна політика протидії торгівлі людьми в Україні та напрями її вдосконалення - Романюк, Михайло Дмитрович; Смутчак, Зінаїда Василівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2018)
Питання переміщення громадян України за кордон є проблемою державного рівня. Тема українських заробітчан активно обговорюється в пресі та на телебаченні, привертаючи увагу всього суспільства. Мільйони трудових емігрантів з України, більшість з яких працює в Росії, країнах Західної Європи та Північної Америки, змушують державу по-новому усвідомити важливість проблеми захисту прав та свобод її громадян. Сьогодні більшість наших співвітчизників перебуває за кордоном у статусі нелегальних трудових емігрантів і належить до найбільш дискримінованої та незахищеної категорії іноземців. У зв’язку з цим, зростає кількість звернень до органів державної влади України від громадян, які потрапляють у складні ситуації за кордоном, з проханням надати їм допомогу та захистити. В статті розглядається проблема нелегальної міграції та торгівлі людьми. Висвітлено зовнішні причини та внутрішні передумови торгівлі людьми. Зазначено основні тенденції незаконної міграції та основні країни призначення для торгівлі людьми з України. Окреслено наслідки торгівлі людьми в Україні. Запропоновано модель протидії торгівлі людьми засобами державної політики. Сформульовано пропозиції, які стосуються перспективних та дієвих за-ходів державної міграційної політики України по впорядкуванню міграційного простору, регулювання міграційного руху населення з позицій національних пріоритетів і регіональних особливостей, а також особистих потреб мігрантів та попередженню міграційних загроз національній безпеці України.