Взаємозв’язок стратегічного контролю і ситуаційного аналізу - Фролова, Г. І. («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2005)
З розвитком і формуванням сучасного менеджменту завдання організації управління підприємством стають все більш складними та суперечливими. За таких умов розробка управлінських рішень вимагає аналізу конкретних ситуацій за усіма перемінними факторами, оцінки їх впливу на діяльність підприємства та результатів його функціонування. Для визначеності правильності ходу процесу стратегічного менеджменту слугує стратегічний контроль, який застосовується для того, щоб головне правління мало змогу вирішувати задачі організації, спостерігаючи за процесом стратегічного управління й його оцінкою. Стратегічний контроль повинний бути пов’язаним з ситуаційним аналізом, щоб усунути більшість ситуаційних проблем та підвищити стабільність роботи підприємств.