Позитивізм у розвитку облікових теорій - Малюга, Наталія Михайлівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2005)
Розглядається позитивний напрям філософії як визначальний фактор розвитку сучасної облікової наукової думки, пояснюються етапи позитивізму та постмодернізм. Виявляються відмінності між позитивними та нормативними обліковими теоріями, розглядаються перспективи розвитку позитивних облікових теорій як таких, що визнані суспільством. Аналізуються механічна й органічна позитивні облікові теорії. Доводиться пріоритетність нормативної облікової методології над позитивними.