Необхідність використання елементів системи контролінгу суб’єктами малого та мікропідприємництва - Бужимська, Катерина Олександрівна; Оверчук, Алла Василівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Суб’єкти малого та мікропідприємництва є основою ефективно функціонуючої ринкової економіки. Розвиток малого підприємництва в Україні гальмується багатьма негативними факторами, одним з яких є недосконалість системи управління. Ефективним методом удосконалення управлінської системи є використання контролінгу, як однієї з новітніх технологій координації управлінських та господарських процесів в напрямку досягнення загальних цілей суб’єкта господарювання. Робота присвячена обґрунтуванню необхідності використання елементів системи контролінгу на підприємствах мікропідприємництва, виділенню елементів, які підлягають невідкладному впровадженню та визначенню ефективних підходів до практичного впровадження обраних елементів. Система контролінгу, передусім, використовується для координації процесу управління в складних організаційних структурах, що притаманні великим та середнім підприємствам, але деякі його елементи можуть ефективно використовуватися малими та мікропідприємствами. Авторами обґрунтовано необхідність впровадження суб’єктами малого підприємництва наступних елементів системи контролінгу: управлінський облік, моніторинг, аналіз витрат та результатів, інформаційна підтримка управлінських рішень. Впровадження цих елементів доцільно з використанням аутсорсингу або косорсингу. Консультативна та інформаційна підтримка цих процесів має забезпечуватися місцевими органами державної влади, як один з напрямків державної програми підтримки малого підприємництва.