Інструментарій інтегрування інноваційно-орієнтованих підприємств машинобудування в середовище індустріального парку - Бояринова, Катерина Олександрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Дослідження присвячено розробленню інструментарію інтегрування інноваційно орієнтованих підприємств машинобудування в середовище індустріального парку як функціональних економічних систем, спроможних на основі власного розвитку забезпечити розвиток підприємств-резидентів. Проаналізовано напрями й орієнтовні види промисловості на зареєстрованих вітчизняних індустріальних парках та потенційні можливості для розвитку підприємств машинобудування. Сформовано структуру механізму інтегрування підприємств машинобудування як функціональних економічних систем в середовище індустріального парку, що ґрунтується на: 1) розробленні програм участі в індустріальному парку підприємства машинобудування як інноваційно орієнтованого партнера, що передбачає розвиток як безпосередньо підприємства, так і інших резидентів; 2) забезпечення високотехнологічним обладнанням підприємств-резидентів індустріальних парків; 3) створення дочірніх-спін-аут підприємств великих машинобудівних підприємств для високотехнологічного виробництва на території індустріального парку. Запропоновано дорожню карту, що розкриває процедури інтеграції та функціонування досліджуваних підприємств через взаємодію як в екосистемі індустріального парку, так і в загальній екосистемі функціонування, а також інструментарій забезпечення економічної функціональності через економіко-організаційні провадження на превентивній, партнерській та резидентській фазах інтеграції. Інструментарій дозволяє інноваційно орієнтованим підприємствам машинобудування здійснювати інтегрування в такі територіальні структури, що у комплексі дозволить виконувати їх призначення в розвитку реального сектору економіки.