Теоретичні аспекти обліку специфічних активів: інституційний підхід - Yuhimenko-Nazaruk, I. A. («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Обґрунтовано причини необхідності використання неоінституційної економічної теорії для подальшого розвитку бухгалтерського обліку в Україні. Виділено тенденцію переходу від дослідження вченими-інституціоналістами ролі трансакційних витрат у діяльності підприємства до аналізу особливостей здійснення інвестицій у специфічні активи підприємства. Проаналізовано види активів, виокремлених, залежно від рівня їх специфічності. Класифіковано активи за типами їх специфіки та обґрунтовано сутність кожного з виокремлених видів. Розкрито роль концепції специфічних активів для подальшого розвитку бухгалтерського обліку. Виділено та обґрунтовано три основних напрямки застосування концепції специфічних активів у контексті розвитку бухгалтерської науки: 1) виділення специфічних активів у загальній структурі активів підприємства; 2) розвиток бухгалтерського аутсорсингу в контексті розуміння працівників бухгалтерської служби як одного з видів специфічних ресурсів; 3) розуміння бухгалтерської інформації як специфічного активу підприємства