ПСИХОЕМОЦІЙНІ МЕТОДИ ВПЛИВУ НА ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧІВ: УЗАГАЛЬНЕННЯ ДОСВІДУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.26642/jen-2015-3(73)-45-53

Ключові слова:

просування товарів, маркетингові технології, аромамаркетинг, аудіомаркетинг, емоційні методи впливу, комунікаційні канали просування товарів

Анотація

У сучасних економічних умовах з розвитком торгівлі, загостренням конкуренції та посиленням загального інформаційного навантаження на людину, ефективність традиційних методів стимулювання продажів (зокрема, знижки, бонуси, подарунки, безкоштовні супутні послуги, цінові методи тощо) суттєво зменшується. Такий стан справ спонукає фахівців (маркетологів, менеджерів, керівництво підприємств) до пошуку нових нетрадиційних і нестандартних підходів просування товарів та послуг, зокрема безпосередньо в місцях продажу. Перш за все, йдеться про маркетингові технології, що використовуються для моделювання поведінки споживачів.

Як наголошують фахівці, для успішного просування товарів необхідно звертатися до емоційної, підсвідомої сфери. Роль маркетингу тут відведена комунікації зі споживачем безпосередньо у місцях продажу, де є можливість забезпечити найповніше занурення споживача у світ бренда та стимулювати спонтанні покупки. Завдання маркетингу полягає у формуванні так званого indoor-environment, тобто атмосфери в місцях продажу. Перш за все, йдеться про візуальне (колір), звукове (аудіомаркетинг) та ароматичне (аромамаркетинг) оформлення приміщень. Сутність таких технологій полягає у впливі на підсвідомість людини та створенні маніпулятивного механізму управління вчинками та поведінкою споживача шляхом комплексного впливу на п’ять органів відчуттів людини: зір, слух, нюх, дотик, смак.

Узагальнено існуючий досвід використання психоемоційних методів стимулювання продажів, що використовуються з метою впливу на поведінку споживача. Охарактеризовано основні методи психоемоційного впливу: колір, аудіомаркетинг (або звуковий дизайн) та аромамаркетинг. Наголошено на комплексному використанні психоемоційних методів та прийомів з погляду їх корисності для всіх суб’єктів та учасників ринку.

Біографії авторів

Наталія Олександрівна Бородкіна, Житомирський державний технологічний університет

N.O. Borodkina

Ірина Михайлівна Царук, Житомирський державний технологічний університет

I.M. Tsaruk

Посилання

Ароматный опыт или аромамаркетинг на Западе и в России [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.master-class.spb.ru/artreclama_1_4/.

Иллюзии зрительного восприятия [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://rosdesign.com/design_materials2/cvet_3.html#ixzz3atNc5xJn.

Кузнецова Н. Цветовое воздействие на восприятие потребителя / Н.Кузнецова, Е.Терещенко [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://oldconf.neasmo.org.ua/node/1569.

Люшер М. Оценка личности посредством выбора цвета / М.Люшер. – М. : Эксмо-Пресс, 1998. – 152 с.

Люшер М. Сигналы личности: ролевые игры и их мотивы / М.Люшер. – Воронеж : НПО «МОДЭК», 1995. – 176 с.

Нейромаркетинг как механизм манипулятивного воздействия на потребителя [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://moyuniver.net/nejromarketing-kak-mexanizm-manipulyativnogo-vozdejstviya-na-potrebitelya.

Основы психологического воздействия упаковки на потребителя [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.znaytovar.ru/s/Osnovy_psixologicheskogo_vozdej.html.

Подольчак Н.Ю. Використання психотехнологій кольору у рекламі / Н.Ю. Подольчак, Н.І. Подольчак // Логістика : збірник наукових праць ; відпов. ред. Є.В. Крикавський. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2010. – С.114–120.

Психология цвета в рекламе [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.i2r.ru/static/469/out_22644.shtml.

Сальников М.В. Мерчандайзинг / М.В. Сальников [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.nbene.narod.ru.

Тамберг В. Бренд: боевая машина бизнеса / В.Тамберг, А.Бадьин. – М. : ЗАО «Олимп-Бизнес», 2005. – 240 с.

Что такое аромамаркетинг? [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://aromaline.by

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-18

Як цитувати

Бородкіна, Н. О., & Царук, І. М. (2015). ПСИХОЕМОЦІЙНІ МЕТОДИ ВПЛИВУ НА ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧІВ: УЗАГАЛЬНЕННЯ ДОСВІДУ. «Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, (3(73), 45–53. https://doi.org/10.26642/jen-2015-3(73)-45-53